עבודה במטבחים – מסעדות, אולמות אירועים ומזון מהיר

17 בנובמבר 2019

בעבודה במטבחים יש מספר רב של גורמי סיכון:

  • החלקה על רצפה רטובה או שמנונית.
  • פציעה מסכינים או כלי מטבח אחרים.
  • כווית ממכונות או כלי עבודה חמים או רותחים או מגע של מים עם שמן.
  • פגיעה כתוצאה משימוש בחומרי ניקיון מסוכנים בנשימה, בעור, בעיניים או בבליעה.
  • פגיעות גב/שרירים כתוצאה מסחיבת משקלים כבדים.

החלקה:
החלקה לרב מביכה אבל יכולה לגרום לפציעתכם. בין גורמי ההחלקה ניתן למצוא רצפה רטובה או לחה, רצפה שמנונית מחומר שנשפך או חומרי ניקוי ואפילו בגלל שהרצפה עשויה מחרסינה חלקלקה. גורמים נוספים שמגדילים את הסיכון להחלקה הם נעליים לא מתאימות שרמת ההתנגדות להחלקה שלהן נמוכה, התנהגות פזיזה , ריצה ועוד.

  • הקפידו לבדוק שהרצפה נקייה ויבשה ולוודא שלא מצטברות עליה שלוליות ורטיבות.
  • הקפידו לבדוק שהנעליים שלכם מתאימות ובמצב טוב.
  • במידה והרצפה לא תקינה (שברים, "בורות" שצוברים שלוליות וכו') – דווחו למעסיק ובקשו שידאג לפתרונות כגון תיקון התקלה, הדבקת פסים למניעת החלקה וכו'.

כלי מטבח ומכונות:
הפעלה לא נכונה של כלי מטבח, או שימוש בכלי מטבח לא תקינים עלולה להיות מסוכנת. חלק מכלי המטבח מכילים חלקים חדים וחלק מכלי המטבח מכילים נוזלים או מאכלים בטמפרטורות גבוהות שעלולות לגרום לכוויות.

  • שימו לב שלסירים ולמחבתות יש ידיות מחומר פלסטי מובדד ומכסים מתאימים.
  • מחבתות "תעשייתיות" אמור להיות תרמוסטט שיגביל את השמן ל-200 מעלות.
  • אל תשאירו כלי מטבח "דולקים" או "על הגז" בלי השגחה.
  • במערבלים ומטחנות אסורה ההפעלה כשהמכשיר פתוח ולכן קיים מפסק אוטומטי שלא יאפשר הפעלת המכשיר אלא אם הוא מכוסה/סגור ולא ניתן לגשת לאזור הטחינה/חיתוך.
  • במכונות חיתוך בשר ולחם צריך לכסות את אזורי הלהב והכנסת חומרי הגלם במגינים למניעת פגיעה ביד/אצבעות.
  • חשוב מאד להיזהר בעבודה עם סכיני חיתוך ידניים. השתמשו בסכין תקינה וחדה.
  • במידה ושמן עולה באש – אסור(!) בתכלית האיסור לנסות לכבות אותו באמצעות מים. רק יש לכבות באמצעות כיסוי הסיר במידה וניתן, או באמצעות מטפים על בסיס אבקה ולא מים.
  • בכל מקרה בקשו לעבור תדריך על המכשירים, הפלה נכונה, הסכנות וכיצד להימנע מהן. גם בתחילת העבודה וגם בכל פעם שאתם חשים שאינכם בטוחים. עדיף לשאול 1,000 פעמים מלהינזק.
  • במידה והמכשיר נראה לכם לא תקין או מסוכן – פנו מיד למעסיק ודווחו על התקלה.

חומרי ניקוי:
חלק מחומרי הניקוי רעילים לבליעה, שאיפת האדים ואפילו מגע. חלק מחומרי הניקוי עלולים גם לפגוע בעור ולגרום לכוויות. ככל שריכוז החומר גבוה יותר כך פגיעתו רבה יותר.

  • בעת שימוש בחומרי ניקוי יש לדאוג לאוורר את המקום.
  • אסור לערבב חומרי ניקוי שונים. חלק מהתגובות הכימיות כוללות שחרור אדים רעילים.
  • אסור למהול חומרים בניגוד להוראות היצרן.
  • בשימוש בחומרים מרוכזים – הקפידו להשתמש בציוד מגן – משקפיים, כפפות ואף מסיכות מגן נשימתיות.
  • יש לאכסן חומרים שונים בנפרד ורק בבקבוקים הייעודיים שלהם. אסור להעביר ממיכל גדול לבקבוק קטן של חומר אחר ואסור לאחסן בבקבוקי משקה.
  • הימנעו ממגע של חומרי הניקוי עם העור.
  • הקפידו לבקש הדרכה המעסיק על טיב החומרים ועל אופן השימוש בהם ופעלו רק בהתאם להוראות היצרן.

בטיחות באש, גז וחשמל:
מטבחים מוסדיים מערבים מספר מתקנים כגון גז ואש, מים וחשמל. חוסר תשומת לב והקפדה על בטיחות עלול לגרום לתאונות מסכנות חיים.

  • רק אנשי מקצוע רשאים להחליף מיכלי גז.
  • שוב להקפיד לא להשפריץ מים על מתקנים חשמליים בעת הניקיון.
  • חשוב להקפיד שמערכת האוורור וקליטת האדים פועלת.
  • וודאו שבמקום העבודה קיימים גלאי עשן ומתקני בטיחות כגון מפסקים אוטומטיים, מערכת כיבוי ומטפים. במידה ואיתרתם תקלה – פנו מייד למעסיק.

כללי בטיחות "אישיים":
העבודה במטבח דורשת מיומנות רבה והקפדה אישית גבוהה על זהירות ובטיחות. לעובד אחראיות רבה לשמירה על עצמו ועל בריאות הסועדים.

  • הקפידו להרים משאות או לסחוב אותם בהתאם להוראות הרמה בטוחה.
  • חשוב לזכור שלנערים מתחת לגיל 18 אסור להרים משאות שעולים על 12.5 ק"ג ולנערות משאות שעולים על 8 ק"ג ולא יותר משעתיים רצופות.
  • כאשר מרימים או סוחבים מתקנים חמים או קרים הקפידו לבודד אותם על מנת להימנע מכוויות.
  • לבשו בגדים נקיים.
  • במידה ושערכם ארוך הקפידו לכסותו.
  • הקפידו לרחוץ את ידיכם ולגזוז את ציפורניכם והימנעו מענידת תכשיטים וטבעות.
  • במידה ואתם חולים – דווחו למעסיק.