יש לכם שאלות על העבודה בתקופת חירום?

אז לנו יש תשובות.


מקום העבודה שלי סגור עקב הנחיות פיקוד העורף, מה הפיצוי שאני זכאי לו?

בדרך כלל הפיצוי שניתן מוכרע בדיעבד ולקראת סוף המערכה או מצב החירום בעורף. במידה והמעסיק סגר, למרות שפיקוד העורף לא מחייב לסגור – עליו לשלם שכר, או להוציא את העובדים לחופשה בתשלום (במידה ויש להם ימי חופשה צבורים)

אני בן 17 מאשקלון, מקום העבודה שלי מוגדר כחיוני, וכעת המעסיק מאיים לפטר אותי , האם מותר לו.

במקום עבודה חיוני שר העבודה והרווחה יכול להוציא צו לגיוס לעבודה. במידה והוא צו גיוס שמי שכולל את שמו של העובד הוא חייב להתייצב לעבודה, גם אם בנסיבות אחרות הוא יכול לא להתייצב. אי התייצבות, בניגוד להוראת צו, היא עבירה פלילית. במידה והוצא צו גיוס שמי, נדרש היתר של שר העבודה והרווחה על מנת לפטר עובד. אם לא ניתן צו שמי, והעובד לא מוגן מפיטורים מותר לפטר אותו בעקבות אי התייצבות שמהווה הפרת משמעת.

מה קורה עם המעסיק שלי סגר את העסק אך לא פיטר אותי ולא הוציא אותי לחל"ת ובהתאם להנחיות פיקוד העורף מקום העבודה יכול להיות פתוח?

ראשית יש לפנות למעסיק ולבקש כי יבהיר את מצבו התעסוקתי של העובד. המעסיק יכול לבחור לשלם לעובדים שכר (מתוך ההנחה שיפוצה על עלויות שכר על ידי המדינה – בדומה לסבבים קודמים), להגיע להסכמה עם העובדים על פדיון ימי חופשה בתשלום, לקבל את הסכמת העובדים להוצאתם לחל"ת, או אפילו לפטרם. החובה להסדיר את המצב מול העובדים היא של המעסיק. אם המעסיק לא מסדיר את המצב, אבל לא מעסיק את העובדים בפועל, ניתן להוציא התראה להתפטרות עקב הרעה מוחשית בתנאי העבודה (התפטרות) בדין פיטורים, ובמידת הצורך גם להתפטר בדין פיטורים, מה שעשוי להקנות זכאות גם לפיצויי פיטורים וגם לדמי אבטלה (בתנאי שלעובד יש וותק של למעלה משנה).

מה נותנת לי החברות בהסתדרות בזמן מלחמה?

דבר ראשון, יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד הצהיר שכל חבר בהסתדרות בעל ותק של מעל שנתיים וביתו נפגע כתוצאה מהלחמה יהיה זכאי למענק בסך 7,000 ₪. בנוסף, יש להסתדרות הנוע"ל קרנות מיוחדות שניתן להשתמש בהן ע"מ לסייע לעובדים שנפגעו מהמלחמה.

אני חייל בסדיר שנמצא בעוצר יציאות, ופיטרו אותי עקב המצב, אם זה אפשרי?

לפי פרק ד' לחוק שירות עבודה בשעת חירום, תשכ"ז – 1967, לא ניתן לחייב חיילים בסדיר להגיע למקום העבודה גם אם הוא מוגדר חיוני. במידה וחייל בשירות סדיר אכן פוטר מהעבודה, ניתן לבקש צו ביטול הפיטורים מכוח הרציונל של הגנה על חיילים בשירות חלקי וחיילי מילואים. (לפי פרק 7 לחוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה), תש"ט – 1949).

האם מותר להעסיק אותי בשעות נוספות בזמן המלחמה?

ביום 16.6.2025 שר העבודה חתם על היתר העסקה שמתיר עבודה של עד 67 שעות בשבוע או 12 שעות ביום או 14 שעות בהסכמת העובד. חשוב להבהיר כי ההיתר חל על העסקה של בגירים ולא על העסקה של קטינים.

האם מותר להוציא לחל"ת (חופשה ללא תשלום) בזמן המלחמה ?

חל"ת היא דרך של מעסיק שהיקף עבודתו ירד או שסגר את העסק בשל המצב להשהות את יחסי העבודה בפועל, מבלי לנתקם (הוותק ובהתאם הזכאות לזכויות הסוציאליות נשמרות). נכון לכרגע מי שהוצא לחל"ת של לפחות 30 יום עשוי להיות זכאי לדמי אבטלה במידה והוא עומד בשאר התנאים. בתחילת מלחמת "חרבות ברזל" היתה הקלה בתנאים. נכון לכרגע לא פורסמה הקלה דומה.


אם לא קיבלתם תשובה לשאלה שלכם, מוזמנים לפנות אלינו בפרטי, באפליקציה עבודה+ או תחייגו 1121* ותשאירו פנייה.